Spillforumet
Spørsmål og svar om Spillskrinet og produktene våre.
Vil du prøve en annen vri? Her finner du noen regelvarianter.
Noe på hjertet? Send oss GJERNE en e-post

 Visa    Mastercard
Din handlevogn
inneholder 0 varer

Hva er et godt barnespill?

Kjell Inge TorgersenTakk for at du tok turen innom! Jeg skal her kort forsøke å si noe om hva et godt barnespill bør inneholde. Jeg baserer dette på mange tilbakemeldinger fra våre kunder, og også fra eget "farskap" med to barn på (i 2007) 10 og 12 år. Og tro meg: de har fått forsøke en god del spill i løpet av sine relativt korte liv. :-)

For barn som er yngre 6-7 år
I katalogen er kategorien "barnespill" spesielt satt av til barn som er yngre enn 6-7 år. Spill med enkle konsepter, gode brikker og glade farger. Spill med artige vrier på kjente mekanikker som hukommelsesspill, samlespill og parspill. Klikk på kategorien "Barnespill" i menyen venstre for å se nærmere på spill for barn under 6-7 år.

Selv er jeg nok spesielt svak for Marihønenes Karneval, årets barnespill i Tyskland i 2002. Stor suksess hjemme hos oss, og herlig produsert. Men små deler gjør at det ikke egner seg for barn under 3 år (selv om de hadde gledet seg over det!)

Spill for barn fra 6-7 og oppover
Barn fra 6-7 årsalderen er ofte i stand til å forstå noe mer komplekse regler til spill, og vil også ha stort utbytte av flere av de andre spillene i vår katalog. I kategorien Familiespill vil du finne mange gode spill for barn fra 6-7 årsalderen å spille sammen med voksne. De fleste av disse spillene vil også voksne syntes er morsomme å spille også uten barn tilstede.

Noen eksempler på slike spill er:

Carcassonne
Carcassonne
Sequence
Sequence
Bandu
Bandu
Ubongo
Ubongo
Kalaha
Kalaha


Ettersom barnet vokser, vil det også ønske flere utfordringer. Se gjerne på aldersantydningen på spillene til høyre for hovedbildet.

Tips
Du kan ofte trekke fra et år eller to, hvis en voksen er med og hjelper og kanskje forenkler reglene noe.

Eksempler på gode spill for familien sammen med litt større barn
Ten Days in Africa
Ten Days in Africa
Qwirkle
Qwirkle
Ticket to Ride
Ticket to Ride
Tobago
Tobago

Litt om barnespill
Gode spill bør gi spillerne valg. (Og dette gjelder så vel for "voksne" spill som for barnespilla!) I Skilpaddeløpet må barna velge hvilken skilpadde det vil være best å flytte fremover, i Marihønenes Karneval prøver barna holde rede på hvor det er smartest å fly med marihøna, mens i Barne-Sequence må en tenke på hvilket kort en skal spille. Gode barnespill skal gi spillerne valg. (Hvem var det egentlig som fant opp reglene om at "du får ikke flytte videre før du slår en 6" og "stå over 2 omganger". Er det virkelig noen som tror at slikt er kjekt? :-)

For de helt minste er valgmulighetene kanskje ikke så viktig (som f.eks. i Kjappe Kjerrer), men det som likevel er bra med disse spillene er at de alltid er spennende, fordi det stadig kan skje noe, selv når det ikke er din tur!

På samme måte som et "voksenspill", skal et godt barnespill altså engasjere! Forskjellen ligger hovedsaklig i kompleksitet og produksjonskvaliteten. Et barnespill bør han en enkel spillmekanikk, men bør likevel kunne utfordre barna. Noen ganger er det hyggelig med rene terningkastspill hvor lykken bestemmer utfallet, mens andre ganger er det kjekt med en litt større utfordring.

Utførelsen bør være tiltalende - med brikker som er gode å holde i. Spill hvor en er avhengig av at alle brikkene er tilstede, bør en nok vente litt før en introduserer (som f.eks "Den forsvunne diamanten"). For barn under 6 år, vil klare farger være viktig. Forskning har for øvrig vist at en av de første fargene barn responderer på, er gult. Ikke rart da at Haba (spillprodusent) har valgt gul som viktigste farge i sine spill.

Andre spørsmål?Send meg gjerne en e-post, eller ring på 4000 4999. Vi skal forsøke å hjelpe deg så mye vi kan.

med vennlig spillhilsen og ønske om hyggelige kvelder
Kjell Inge

Spørsmål? Send oss gjerne en e-post eller ring oss på tlf. 4000 4999 (v/Siv).
 
Alle våre nyheter..