Spillforumet
Spørsmål og svar om Spillskrinet og produktene våre.
Vil du prøve en annen vri? Her finner du noen regelvarianter.
Noe på hjertet? Send oss GJERNE en e-post

 Visa    Mastercard
Din handlevogn
inneholder 0 varer
BOHNANZA (NO) - Det morsomme spillet om bønnedyrkingFor 2-7 spillere
Alder fra 12 år
Spilletid 45-60 min.
Spillmaker Uwe Rosenberg
Norske spilleregler

Pris kr. 225,-

Varen er midlertidig utsolgt

BohnanzaDersom du er lei av at terningen får bestemme spillet, kommer du til å like Bohnanza. Spillet dreier seg om å dyrke bønner, og målet er å få størst mulig utbytte. Det nytter ikke å spille for seg selv - her må du fortløpende tilpasse strategien etter motspillerne.  Det finnes ingen sikker taktikk, du må bruke personlighet, sjarm og kløkt. Dette er spillet som engasjerer spillefremmede.

I Bohnanza handler det om å gjøre en god handel med forskjellige bønnesorter. Bønnene sår man i to åkrer og avlingen høstes når det er mulighet for størst gevinst. Bohnanza er et morsomt og enkelt kortspill. Bare god forhandlingsevne og et vaktsomt øye på medspillernes bønnefelt kan sikre størst mulig utbytte.

Spillskrinet mener...

En farsott
Kjell Inge skriver: Bohnanza er vel det nærmeste Norge har kommet til en nyere kortspillfarsott. Spillet er rimelig enkelt å lære, og har et par geniale mekanismer som gjør at det ikke ligner på noe annet kortspill du kjenner. 1) Du får IKKE lov å sortere kortene på hånd. Rart? Ja, men det tilfører spillet MASSE, for: 2) Du må forhandle med de andre spillerne for å skaffe deg de riktige korta - og selv GI BORT kort til andre, for ikke å sitte med feil kort forrerst på hånd. Forhandlingene blir høylytte og morsomme og lokker fram samaritanen i noen - og skurken i andre. Anbefalt fra høyeste hold. (Les: kona :-)

Anmeldelser

Skriv en anmeldelse og hjelp andre med å finne riktig spill!

Britt, Lier 

Kjempegøy spill for alle aldre. Hadde tantebarn på besøk i helga og det ble like stor hit for minstemann på ti, fjortisen, sekstenåringen, tanten og mammaen. Vi måtte spille det om og om igjen og kom oss nesten ikke i seng!

 

Agathe Veland-Høie,  

Dette spillet er et av mine favoritt spill. Du blir ofte overivrig og stemningen rundt bordet blir høyt. Ekstra kjekt at det er mange som kan være med å spille(7stk). Også praktisk at det er så lett å ta med seg. Personlig synes jeg ikke spillet er så veldig kjekt med kun to spillere.

 

Amund Bisgaard,  

Et godt spill, spesielt hvis alle deltakerne har et rimelig bra kremmerinstinkt. Jeg må imidlertid si meg meget skeptisk til en ny regel som har oppstått i den ene oversettelsen. Denne regelboken opererer med det som kalles "donasjoner", som enkelt forklart innebærer at man kan gi bort bønner til andre, som de må dyrke i sine åkere. At man kan gi bort bønner uten å få noe igjen for det er en mulighet også med de reglene jeg kjenner fra før. Men denne nye regelboken hevder til og med at man kan gjøre dette også uten samtykke fra den som mottar bønnene. Dette innebærer at ingen lenger har kontroll med sin egen åker, og man kan rett som det er bli tvunget til å høste halvsådde åkre. En slik regel gjør at man når som helst kan slenge bønner i fanget på andre, for å ødelegge deres system, eller fremtvinge kjøp av en åker nummer tre. Den ødelegger etter min mening det strategiske elementet, ettersom spillet blir mer uoversiktlig for den enkelte spiller. I enda større grad vil det da bli rift om de bønnene det er knapphet på, og det avgjørende vil i større grad bli hvem som trekker disse kortene, altså flaks. For å få et spill med strategisk verdi, må hver spiller få lov til å ha regien i sin egen åker. I de beste rundene vi har hatt med dette spillet har vi opplevd situasjoner hvor den som trenger å bli kvitt en brysom bønne må tilby noe ekstra. Ingen vil gi noe gratis. I første omgang prøver en spiller å bytte bort en Chili mot en Soya. Når ingen vil gi noe for Chili, prøver han å tilby den gratis. Men spilleren vil ikke ha den på hånden, derfor tilbyr han "hvis du tar imot Chilien, kan du få med en ekstra Chili eller en Stink i tillegg. Vi omtaler dette som en "komposteringsavgift". Slik blir en ledig åker også en mulig handelsvare. Ved å tillate fri dumping av bønner hvor som helst, vil det være opp til hver enkelt å rasere åkeren til den spilleren som i minst grad kan takle å motta nye bønner. Det vil således være langt vanskeligere å oppnå gode avlinger, så lenge man alltid må røske opp åkre med flere bønner i fremfor åkre med en enkelt. Jeg vil således anbefale alle som leser dette å sjekke regelboka, og hvis den forfekter "donasjon" uten tillatelse fra mottaker, prøv å spille noen runder uten en slik regel, som for øvrig ikke er å finne i alle versjoner, inklusive den første som var å få tak i i Norge. En annen fordel med at man ikke bare kan dumpe uønskede bønner hos andre, er at man i større grad er ansvarlig for å bygge sitt eget, fremfor å rive ned andres mesterverk. Det er mye å hente på dette.

 

Kristian, Stavanger 

Gøy, gøy, gøy. Det er beste måte å oppsummere dette spillet. Morsomt tema, utfylt med enda morsommere tegninger.

En ting som fascinerer meg er hvordan kortenes verdi forandrer seg hele tiden, alt etter tilbud og etterspørsel. Den ene runden kan man ønske Chili Bean over alt på jord, mens du noen runder senere plutselig gjør at du kan for å bli kvitt en Chili.

Morsomt spill for bønnebønder i alle aldre.

 

Thomas Smistad, Trondheim 

Dette spillet er enkelt nok til at alle kan lære det og interessant nok til at også garva strateger kan like det. Vi har det alltid med når vi er ute og reiser, enten det er til syden, hytta eller på campingferie.

 

Fredrik,  

Bohnanza er et genialt spill! Det er enkelt, men også avansert. Spillet passer perfekt å spille sammen med venner og familie. Det er mitt favorittspill for tiden :)

 

Anne Solveig, Treungen 

Dette spillet er kjempegøy! Eg anbefaler dette spillet veldig sterkt! Det eineste som er litt dumt er at det var litt vanskelig å lære i begynnelsen, men etter du har kommet inn i spillet litt så er det kjempegøy!

 

JonA, Hatlestrand 

Mi eiga meining om dette spelet veit eg ikkje heilt. Eg har prøvd det éin gong, men me måtte korte ned speletida. Årsaka var då at det tok for lang tid, men kanskje årsaka var at ingen av oss hadde prøvd det før?

Uansett, så er idéen veldig god. Du skal samle på bønner, og dess fleire du får, dess fleire gullmyntar får du. Det er ofte lurt å samle på dei med mest verdi, men dei er òg mest ettertrakta. Kva er din taktikk?

Her er mykje av spele forhandlingar, taktikk og iskaldt hovud. Verdt å kjøpe, synst eg, sjølv om eg fekk ein litt "lumpen" start. Kjem heilt sikkert til å spele det meir :)

 

Hauk og Unn, Ringebu 

Bohnanza er kjempebra! Det er morsomt og intenst spill som gjør at man blir veldig engasjert. Det er gøy å være mange i dette spillet, det gjør det bare enda mer spennende fordi det blir flere forhandlingsmuligheter. Det blir mer kjemping om de beste bønnene og alle er villig til å ofre mer for f.eks den gjeve og sjeldne cocoa bean. Man utvikler etterhvert sine egne taktikker, og det blir vanskeligere og vanskeligere å få tak i bønnene du ønsker selv.

Alle burde prøve dette spillet, det er genialt!

 

Guro, Drøbak 

Endelig fant jeg ut hvor jeg kunne kjøpe dette fantastiske spillet etter en hel sesong med bønnetaktikk med venner på hytta:-)

 

May Bente, Randaberg 

Dette er et spill du blir hekta av. Med en gjeng med stort konkurranseinstinkt er det bra. Vil du være litt lur eller bare spille helt normalt er spillet en vinner! Anbefaler på det sterkeste!

 

Anne Undheim, Grimstad 

Vi fikk spillet til jul, og skal allerede i romjula bestille spill til fettere som har vært med på å spille dette hos oss. Ungdommen i huset likte dette godt.

 

Elise Ringstad, Stranda 

Eg har ikkje teljinga på kor mange gongar eg har spelt Bohanza. Eg elskar det, og har heldigvis mange vennar som også elskar det. Vi kan spele omgong på omgong, vi blir aldri lei. Nokre gongar kan det gå så langt at eg speler det med meg sjølv! (Sjølv om det teknisk sett ikkje går an.) Eg anbefalar dette på det sterkaste, eg har rett og slett blitt hekta.

 

Mariannne, Nesodden 

Dette spillet vil jeg virkelig anbefalle! Det er kjempegøy!

 

Jon-Are, Hatlestrand 

Eit heilt greit spel, vart litt skuffa. Det tok ganske lang tid, og det var rett og slett litt for kjedelig.

 

Lars Morten Kro, Karmøy 

Har noen venner, der hun ene er fra Tyskland. Der har tyske spill vært tidlig på plass, så Bohnanza kom fort på bordet når vi en gang var på besøk. UTROLIG! Fantastisk spill, som blir bedre med utvidelsen. 7 spillere og 3 bønnefelt (eller 2 dersom du er gjerrig..)

Nå bor disse vennene langt borte, og reglene ble glemt.. Ikke kan jeg godt tysk heller., så det var kjekt med engelsk!

 

Lena, Ualand 

Bohnanza er eit utrulig morsomt spill, du blir hekta etter bare ein runde. Ein kamerat hadde med spillet og nå spiller vi det kvar gong gjengen er samla.

Synest reglene er greie å forstå. Det er ein fordel at det er lite og lett å ta med seg rundt. Sosialt spill, perfekt til mørke og kalde kvelder. Er også utrulig underholdende... Dette spille må du bare anskaffe deg.

 

Cecilie, Kragerø 

Dette spillet er rett og slett bare helt genialt,tar litt tid å komme inn i det, men når du gjør det er det ufattelig morsomt. Kan være mange som spiller og det gjelder å være lur.. Kjempeartig.. Pluss at du har muligheten til å vise sleipe eller snille sider:) Et spill all burde ha:D

 

Magne Andresen, Fitjar 

Bohnanza er en sikker vinner. Spillet er enkelt å spille, lett å ta med og varierer fra gang til gang. Det er på ingen måte tung strategi og mye grubling, men man kan gjøre mere eller mindre lure disponeringer. Spillet har et stort element av flaks da man til enhver tid er avhengig av de kort man tilfeldigvis får utdelt og de kort man tilfeldigvis snur på sin tur. Men med litt trening klarer man stort sett å bli kvitt brysomme kort.

Bohnanza er et utpreget sosialt spill med svært mye interaksjon mellom spillerne. Alle spillere kan og må være aktive hele tiden uavhengig av hvem sin tur det er.

Kan anbefales!

 

Sven Tommy, Kristiansand 

Utrolig artig spill! - sosialt, uforutsigbart, taktisk og kreativt! Tar litt tid før man kommer inn i det, men spillet blir utrolig artig når man først får dreisen på det. Kombinasjonen mellom taktikk og tilfeldigheter gjør at veldig mange kan ha glede av spillet. Nybegynnere kan vinne! - et utrolig annerledes kortspill!

Lett og ta med, tar liten plass. Og spillet blir ikke kjedeligere med utvidelsene som finnes!

 

Endre Vellene, Stavanger 

Bohnanza er fort et spill du legger merke til. Det er masse farger og stor aktivitet rundt bordet hvor spillet spilles. Nysgjerrig som jeg er fikk jeg tak i navnet på spillet, og kunne ikke dy meg når jeg så det ligge på disken under NM i Settlers.

Spillet har mange fordeler. For det første er det et kortspill og tar ikke mye plass når du skal ha det med deg, for det andre kan man spille med 2 til 7 spillere, noe som gir muligheter for å spille ganske ofte, og det tar ikke så lang tid å lære seg reglene.

Nøkkelen ligger nemlig ikke i avanserte regler, men å lære seg taktikken. Reglene lærer du nemlig på 5-10 minutter, mens taktikken tar noen runder før du mestrer. Spillet er ganske morsomt, og det tar sånn passe tid å gjennomføre. På esken står det ca. 45 minutter, men jeg vil anbefale deg å ihvertfall holde av 90 minutter de første gangene. Det tar lengre tid en du tror når du ikke har kommet helt inn i det. Spilet er kanskje ikke å anbefale for de aller minste, ettersom taktikken kan bli for utfordrende for de under 12, som også er den anbefalte aldersgrensen. Jeg har enda ikke spillt dette spillet mer en 3-4 ganger selv, men alle gangene har vært like morsomme og underholdende. Dersom du er på jakt etter et gøyalt spill, som krever litt tenking og taktikk, men som samtidig er ganske enkelt og kan settes opp og spilles uten voldsomme forberedelser, slik som på Risk og Settlers, så vil jeg absolutt anbefale deg dette spillet. Prisen er også gunstig, og det finnes artige utvidelser som er verdt å ta en titt på når du har satt deg inn i grunnspillet. Har du Bohnanza, kan du fort risikere å få ivrige spillere på døren!

PS: Som sagt er reglene enkle å forstå, men det er allikevel et par ting som jeg syntes var dårlig eller ikke forklart på noen punkter under runde 2. Dersom du skal kjøpe eller har kjøpt spillet kan det være greit å merke seg dette:

- Dersom de 2 kortene som legges ut i runde 2 ikke blir byttet eller gitt bort, er det DU som må ta dem og plante dem i runde 3, selv om du kanskje ikke har plass og må høste.

- Du har lov til å bytte to like kort mot hverandre: "X bytter "Chillibean" mot Y sin "Chillibean". Dette kan være en fordel dersom begge spillere trenger å få en "chillibean" fra hånden og ned på åkeren.

- Du har lov å bytte kort fra hånd mot kort fra en annen spillers hånd. Det er altså ikke slik at du kun kan bytte fra hånden dersom du tar med kort fra bordet i tilleg, selv om dette også er lov.

Jeg håper at dette kan være en hjelp til folk som er frustrerte over samme problemet. Det er somregel en brems å ikke forstå reglene når du nettopp har fått nytt spill. Lykke til!

 

Kjetil, Oslo 

Bohnanza er enkelt, genialt og utrolig morsomt! Det er likevel litt kronglete å lære seg spillet, men når du først har lært det glir det godt! Det beste med Bohnanza, er at dine egenskaper som forhandler (skitne forhandlinger?) er mer avgjørende enn dine kortspillferdigheter.

Det blir fort moro når gloser som "Jeg gir deg tre Kakao for stinkyen" flyr over bordet.

Bohnanza MÅ du ha. Ganske enkelt...

 

Din anmeldelse av Bohnanza (NO)
Her kan du legge inn din anmeldelse av Bohnanza (NO).

For at anmeldelsen skal være nyttig for andre bør den inneholde litt om spillmekanikk samt en oppsummering om hva du liker/ikke liker ved spillet.

Ditt navn:
*
Hjemsted:

Anmeldelse:
*
Din e-post:
*
Din epostadresse vil ikke bli vist på nettsidene våre, videreformidlet eller brukt til å kontakte deg av andre årsaker.

Gi spillet en karakter 1-10 (1=dårlig og 10=best)

Sikkerhetskode:
* skriv inn ordet terning

* må fylles ut

 

 

Spørsmål? Send oss gjerne en e-post eller ring oss på 4000 4999 (v/ Siv).