Spillforumet
Spørsmål og svar om Spillskrinet og produktene våre.
Vil du prøve en annen vri? Her finner du noen regelvarianter.
Noe på hjertet? Send oss GJERNE en e-post

 Visa    Mastercard
Din handlevogn
inneholder 0 varer
CATAN: BYER OG RIDDERE - Barbarene kommer!


Ikke et komplett spill! Kan kun brukes i kombinasjon med Catan grunnspillet.


For 3-4 spillere
Alder fra 12 år
Spilletid 120 min.
Spillmaker Klaus Teuber
Norske spilleregler

Pris kr. 379,-

Varen er midlertidig utsolgt

Catan er i fare! Ville barbarer truer øya! Lokket av rikdommen fra Catans byer nærmer barbarernes flåte seg. Når barbarerne lander, må Catans riddere stå samlet og møte faren. Hvis ridderne er svake, vil barbarerne plyndre byene – og hver plyndret by står tilbake som et lite nybyggersted.

Catans byer kan med denne utvidelsen gjennomgå en ny blomstringstid. Byene kan bygges ut og bli til rene metropoler! For å bygge ut en by får du behov for nye kort, "Handelsvarer". Byutbygging er mulig innenfor tre kategorier: Handel, politikk og vitenskap. For hver eneste utbygging økes sjansene dine til å få de nye "fremskrittskorta", kort som muliggjør dype inngrep i spillet.

Denne utvidelsen er beregnet på erfarne Catan-spillere (minimumsalder: 12 år). God kjennskap til grunnreglene er en betingelse for å kunne gå videre, for de nye reglene utvider spillets muligheder betydelig. Dermed forlenges spilletiden også med ca. en time. Men du blir rikt belønnet for dine anstrengelser gjennom et virkelig eventyr på Catan!

Grip utfordringen og redd Catan!

Anmeldelser

Skriv en anmeldelse og hjelp andre med å finne riktig spill!

Harald Viken, Bud 

Settlers byer og riddere har eg nettopp spela fleire gonger dagleg på ferie med gode vener. Dette er ei utviding slik dei skal vere! Mange nye moglegheiter, utvikling av det beste frå moderspelet, fleire arenaer for konkurranse, og ei kjensle av eit ganske så nytt spel gjer at eg gjev denne utvidinga ein 9ar. Det som trekker litt ned er at flaks framleis spelar såpass stor rolle (spesielt kor stor forskjell det er på utviklingskorta). Noko som derimot er veldig bra, er at ein del av korta berre rammar dei spelarane som er i leiinga, og slik bidreg til eit jamt spel, sjölv om nokon kjem i leiinga tidleg i spelet.

 

Karl, Oslo 

Helt klart den beste utvidelsen av Settlersserien. Her er det flere nye elementer i spillet, flere ting å ta hensyn til og det er mye mer kontakt mellom spillerne. Første viktige forskjell fra grunnpakken i Settlers, er at i Byer & Riddere kan man ødelegge mer for motspillerne. I originalspillet vil hus, veier og byer bli liggende til spillets slutt når de først er lagt ut på brettet. I B&R derimot, kan man ikke være like trygg. Det neste er "Barbarene" som angriper Catan med jevne mellomrom. Da må spillerne bruke riddermakta si til å forsvare øya generelt og sine egne byer spesielt. Videre er det også et vellykket element at ridderkortene er erstattet av ridderbrikker som plasseres på øya der de kan blokkere kryss for nye bosettinger fra motspillerne, "klippe over" lengste handelsvei til en motspiller eller jage bort røveren som i originalspillet. Alt i alt er dette en særdeles god utvidelse, spillet blir mer komplekst, det tar lengre tid, men det er et morsommere spill. Spillet er beste med 4 spillere; med 6 spillere blir det for tidkrevende og da foretrekker jeg heller originalen.

Det trekker ned at flere av reglene er dårlig beskrevet. Ved flere situasjoner må man bli enige om hvordan reglene skal tolkes siden regelhefte ikke gir gode svar. Det fins noen tråder som diskuterer dette i forum på Spillskrinet.

 

Stian Gundersen,  

Dette spillet må bare lommeboken ta seg råd til... Dette er et spill for hele familen og holder spenningen oppe hele tiden... Utrolig bra og det beste av alle spillene.

 

Mats,  

Byer og Riddere er den andre store utvidelsen til suksesspillet Settlers. Mens Sjøfarer ganske enkelt utvider spillet, kommer det med Byer og Riddere også noen forandringer. Blant annet blir enkelte av utviklingskortene i grunnspillet ubrukelige. Byer og Riddere er mer omfattende og mer komplisert enn Settlers (og Sjøfarer). For det første trues Catan nå av barbarer, representert ved et sjørøverskip, som nærmer seg øya hver gang en spiller kaster sjørøver-symbolet på hendelsesterningen. Når barbarene omsider når frem til Catan, er det viktig at spillerne er i stand til å beskytte byene sine med nok riddere. Er det ikke nok riddere tilstede, vil barbarene plyndre øya. Og det kan få fatale konsekvenser; alle ubeskyttede byer ødelegges omgjøres til hus. Den andre store nyheten i denne utvidelsen er muligheten til å oppgradere byene. Oppgraderte byer gir eieren spesielle privilegier. Eksempelvis kan man opparbeide seg muligheten til å hente ut ressurser enda terningen viser et tall man normalt ikke drar nytte av. Videre kan man bygge bymurer. Disse gir spilleren anledning til å ha flere kort på hånden, og forhindrer dermed at man må legge tilbake ressurskort når terningen viser 7. En tredje nyhet er kortene som inviterer til direkte konflikt mellom spillerne. Man kan for eksempel fjerne motstanderens veistumper, og erstatte den med sin egen. Med andre ord: "lengste handelsvei" kan fort bli "nest lengste handelsvei". Riddere er dessuten mindre lojale enn før: Overløper-kortet kan rokke kraftig ved den militære maktbalansen på Catan. Spion-kortet er dessuten en herlig tilførsel til spillet, og lar deg snoke i de andre spillernes kort. Som skapt for intriger. Alt i alt er dette en meget god utvidelse. Likevel anser jeg Sjøfarer for å være en anelse bedre. Men man blir ikke skuffet uansett hvilken utvidelse man kjøper.

 

Adrian Hindseth, Oppdal 

Har du spilt orginalspillet noen runder kan det bli litt lite utfordringer. Derfor er byer & riddere et fryktelig bra suppliment til orginalen som kan forlenge levetiden til det uendelige. Her kommer det barbarer mot øya som gjør at man i noen tilfeller må samarbeide med motstandere for å ikke miste byene sine. Dessuten finnes det mange nye utviklingskort som bringer mange nye nyanser til gameplayet.

Et soleklart kjøp om man har spilt Settlers orginalen noen ganger

 

Karen Heggedal, Stavanger 

Settlers med utvidelse til "byer og riddere" pluss evt "5-6 spillere" er fantastisk bra:) Digger det rått!!! Men må likevel kommke med to minus... Den tyske utgaven har 3D brikker(stiligt!) og enda verre; finner ikkje utvidelse med "byer og riddere" til "5-6 spillere". Er det virkelig mulig?!!???

 

Heidi, Moss 

Jeg har spilt settler i flere år og da vi fikk denne utvidelsen ble spillet bare helt kanon! Står valget mellom denne og sjøfarer når du skal velge utvidelse, så velg denne. Soleklart best! Her er man nødt til å henge med i svingene, for her skjer det masse på en gang, og det er t.o.m. farer som truer, noe jeg savnet litt i grunnspillet. Her kan man faktisk miste flere byer hvis man ikke passer på. Det tar litt tid å sette seg inn i de nye reglene, men det er vel verdt det!

I tillegg til å by på farer er det også kommet til en del nye utviklingskort som bl.a. kan benyttes til å ramme motspillerene. Øker spenningen ytterligere. Jeg kjøpte Byer og Riddere for 2 år siden, og spiller det fortsatt så ofte jeg kan. Jeg har også lært det bort til flere jeg kjenner, og nå er også de helt hekta. Man blir avhengig. Lykke til!

 

Bjørn Helge Græsli, Melhus 

Etter å ha spilt byer og riddere (gjerne også kombinert med sjørfarer) ville det ikke ramle meg inn å spille kun grunnspillet igjen. Mye mer komplekst, mer spennede når en blir hengende etter, langt flere mulige strategier som kan føre til seier. Lite minus for enkelte regel-uklarheter, men man finner ut av det etter hvert.

 

Ollegutt,  

Har hatt en del problemer med reglene i utvidelsen. Mange steder er reglene uklare, og dette får tidvis store konsekvenser for spillgleden. Stadig vekk dukker det opp nye spissfindigheter som må diskuteres, og mange ganger finner vi ikke skikkelige svar i regelheftet, og må bestemme oss for halvgode løsninger. Jenter er heller ikke så glad i å være så ondskapsfulle som dette spillet tillater, selv om det slår an blant gutta.

Vet noen om det finnes et sted på nettet hvor man kan få spesifisert reglene?

 

Jone Sivertsen, Hommersåk 

Etter å ha spillt grunnspillet i ca 6mnd, var vi blitt så drevne i spillet at omgangene gikk for fort, så det var med stor glede å kunne pakke opp Julepresangen fra min bror på julaften. Med stor spenning vi satte vi gang med Byer og Riddere 3. Juledag 2004... Det har blitt mange seine kvelder og netter etter dette.

Spillet kan være litt tungt å sette seg inn i, så hvis du kjenner noen som har spillt det før, så få litt hjelp, eller mail meg... Etter at regler er gjenomlest og spillet er bygget opp, kan jeg love at dere får mange hyggeligge dager, kvelder og netter.

Etter første runde er du blitt "avhengig".

Spillet har mange geniale sider; ingen spill er like, taktikken man legger opp i ett spill, må skiftes i neste, og aller helst mens spillet pågår, for å ha mulighet for å kjempe om seieren. Det er ikke alltid den med mest hus, byer, riddere og veier som vinner.

Er du den som blir litt engasjert i spill, kan det fort bli bådet latter, tårer og bannskap over spillebrettet. Mange av de nye utviklingskortene er onde... i hvertfall når de blir brukt mot deg, så velg dine fiender med omhu....

Så hvis du liker brettspill, så kommer du til å elske Settlers, og kjærligheten til spillet bare vokser og vokser etter hvert tilleggs/utvidelse du kjøper... ...og dyrt er det heller ikke!

PS. For alldel... ikke glem å skaffe deg riddere tidlig.... det kan straffe seg å la være.

 

Torunn, Oslo 

Vert ein lei av den eine utvidelsen til Settlers er det heilt topp å kunne bytte til ein annan, det gjer at Settlers alltid vil bestå som eit utruleg bra spel! Her kan alt skje! Men litt surt dersom ein ikkje beskytter byane sine og dermed mister dei... Anbefalast på det sterkaste!

 

Dag Ivar Mortensen, Vågå 

Etter å ha prøvd grunnspillet, bestemte vi oss for å prøve byer og riddere, noe vi ikke angret på. Denne utbyggelsen øker strategien og gjør spillet mer uforutsigbart. Utvidelsen anbefales på det sterkeste, og ønskes mer utfordring så sleng med sjøfarer i samme runde...

 

Vidar Aas, Arendal 

Helt klart et bra spill, men det er for omstendelig og tar for lang tid for meg. Foretrekker grunnspillets enkle eleganse! :-)

 

Helge E. Bjelland, Stavanger 

Etter min mening den beste av utvidelsene til Settelers. Litt flere elementer og mer strategi med i bildet. Men husk å lese godt gjennom reglene. Her er det nye elementer som er viktige å få med.

 

Hanna Jaatun Heigre, Sandnes 

Knallkjekt! Samme prinsipp som Settlers, men bare mer avansert og raffinert.

 

eivind simon,  

bra

 

Tolleif Grønås, Stavanger 

Glimrende! Spenningsnivået i Settlers når nye høyder med denne utvidelsen. Fortsatt er kampen om de beste dyrkningsområdene i fokus, men en kan også benytte andre taktikker for å vinne.

 

Arne Jæger, Bergen 

Det gikk ikke lang tid før Byer og Riddere, (Cities&Knights) ble fast tilleggspakke i vår spillgjeng. Vi spiller ikke Settlers uten lenger. Et must have, etter de første spillsesjonene med vanlig Settlers. Forlenger levetiden til Settlers betraktelig.

 

Jonny Backstrøm, Verdal 

Har spilt Sjøfarer så mange ganger at jeg begynte å bli lei. Fikk derfor tak i Byer og Riddere, noe jeg ikke har angret på.

Her er det mange hensyn å ta og du må hele tiden vurdere hvordan du skal legge opp taktikken. Du kan satse på vanlig husbygging og dermed få tilgang til mange ulike råstoff. Du kan satse på bybygging og dermed få handelsvarer som øker sjansene til å bygge katedraler og dermed få fremskrittskort. En tredje mulighet er å bygge ut riddermakten og dermed bli Catans frelser i kampen mot barbarene, og dermed få seierspoeng.

Personlig liker jeg spill der muligheten er tilstede for å ødelegge litt for andre, og dermed få litt temperatur inn i spillet. Mulighetene er rikelig til stede i dette spillet, særlig ved bruk av fremskrittskortene og riddermakten.

Hvis jeg skal påpeke to forskjeller mellom Byer og Riddere kontra Sjøfarer , må dette være at jeg for det første synes flaksen er mer eliminert i Byer og Riddere. Taktikk spiller en større rolle. Det andre er at spillet kan snu veldig fort, i motsetning til hva jeg opplevde med Sjøfarer. Der så man ofte konturene av vinneren halvveis. Dette gjør det litt mer uforutsigbart.

Dette spillet er det mest interessante og morsomste jeg har spilt. Anbefaler det veldig!

 

Frode Håvik Larsen, Håvik 

Denne utvidelsen til Settlers er ett must, viss du føler at du har spillt deg lei av orginalen, men likevel ønsker å spille Settlers med flere utfordringer.

Ville barbarer truer øyen, spillerene må stå samlet for å redde Catan. Slik lyder slagordet til denne utvidelsen. Vel, det er ikke dette som blir hovedtemaet. Men en rekke nye elementer er det, og det elimerer noe av flaksen fra det gamle spillet.

Settlers for "gamers"!

 

Agnar Mostad, Kristiansand 

Dersom du har spilt Settlers noen ganger, kan det etterhvert bli litt for enkelt og du ønsker større utfordring og flere muligheter. Byer og Riddere utvidelsen er da svaret på dine ønsker. Mulighetene til å få poeng blir fler. Dessuten må man bevege seg på grensen mellom egoisme og samarbeid for å lykkes i spillet. Å stå i mot barbarene krever nemlig tidvis at du samarbeider med dine mtspillere. Dette gir spillet en ekstra snert. Samarbeidet tjener likevel bare til å ivareta dine egne interesser. I tillegg til å bygge bene, kan du også fortsette og utvide dem. Det er gøy. Spillet er en vitamininnsprøytning for erfarne Settlers-spillere. Personlig synes jeg dette er den desidert beste utvidelsen.

 

Hanne Frøyshov, Hamar 

Utrolig bra spill. I motsetning til grunnpakken så er det litt mer spennende hvem som til slutt vinner. Her kan alt skje og alt kan snu seg. Kult, men av og til litt surt at man kan miste byene om du ikke har beskyttet dem. Anbefales!

 

Sigve Nordpoll, Selje 

Jeg har alltid likt Settlers, men jeg har følt at det har manglet litt for å bli et skikkelig bra spill som kan spilles med gamers. Men med Byer og Riddere-utvidelsen ordner ting seg. Spillet blir mer komplekst og det taktiske nivået hever seg. Man får flere nye måter å score på og spillet ender ikke så brått som det gjør dersom du bare bruker grunnspillet. Legg gjerne dette spillet i handlekurven.

 

Aleksander Åsnes, Førde 

Genialt spill. begynte å gå lei av det vanlige grunnspillet, men med denne utvidelsen er det mer action. Kult at du kan samarbeide mot barbarene. Anbefales veldig!

 

Frode Farestvedt Lea, Sandnes 

En mer avansert utgave av Settlers grunnspill. Kjekkere sådan, noe jeg ikke trodde var mulig. Minimumsalderen er 12 år, det er såvidt også, kanskje 15. Helt genialt spill, kunne jeg gitt 11 i karakter hadde jeg gjort det.. Her må du bare passe deg for "utviklingskortene" vil alltid gå mot deg, så lenge du ikke har noen gode selv på lur...

 

Janne Lie, Straume 

Dette er den beste påbyggingen i Settlers-serien. Man bygger veier, hus og byer som vanlig, men man må også bygge riddere. Så kommer røveren, og dersom man ikke har bygget nok riddere, blir byer omgjort til hus. Det geniale med spillet er at hver spiller prøver slå sine medspillere, samtidig som man må samarbeide for å slå røveren.

Et kjempebra taktisk spill.

 

Stian Døvik, Våle 

Har du spilt Settlers så mye at du føler at det begynner å gå på "autopilot"? Da er dette det perfekte tillegg! Her blir taktikk mye viktigere enn i orginalen, og det kommer mange nye utviklingskort: Du kan blant annet bytte om to tallbrikker på brettet eller bytte ut en fientlig vei med din egen!! Eneste som trekker litt ned er at terningene fortsatt kan ha litt stor makt... Men alt i alt et knallbra spill!!!

 

Kjetil, Oslo 

Settlers slutter så brått - akkurat i det du begynner å få sving på tingene, er det alltid noen som vinner og spillet er slutt. Her blir det litt mer "spilling", og man må ta noen flere strategiske valg.

Jeg liker også her at spillet er vakkert utformet - spillebrikkene er i tre. Det følger med noen klistremerker du kan klistre på bymurene dine, men jeg valgte å ta de av for å fortsatt bevare den litt røffe feelingen.

Spillopplevelsen:
Denne utvidelsen er moro. Liker du Settlers, men synes det blir litt monotont etter å ha spilt noen ganger liker du denne også. Variert, flere baller i luften, og du kan velge å gå forskjellige veier med din strategi.

 

Maria Fugelsnes, Sula 

Var ganske lei av det vanlige settlers-spillet. Mente det ga for lite, og at man ofte ble sittende å vente på råstoffkort, uten å egentlig kunne påvirke så mye. Med byer og riddere er dette noe endret. Mye mer action, et helt nytt spill (virker sånn) Dette ble likt av samtlige som prøvde det, hjelper helt klart på forståelsen å ha god kjennskap til grunnspillet. Anbefales!

 

Linda Heskestad, Grimstad 

Dette er en mer spennende og krevende del enn grunnspillet. For å kunne få noe ut av det, er man nødt til å lese reglene grundig før man begynner. Når man først har forstått det er det spennende, krevende og til tider ikke så forutsigbart som grunnspillet. Hvis du kun skal ha et supleringssett til grunnspillet, er dette settet å velge.

 

Paul Johannessen,  

Dette er en utvidelse som virkelig gir Settlers en ny dimensjon, og ikke bare melker penger av oss spillentusiaster. Utallige muligheter til å skaffe seg poeng og så mye å holde styr på at det aldri blir kjedelig.

 

Liv Melberg, Gvarv 

Er du lysten på nye utfordringer? Prøv denne utvidelsen! Etter å ha vært igjennom grunnspillet, kanskje tiden er moden for nye scenarier. To timer! på gjennomlesning av reglene er det faktisk verd. Byer og riddere utfordrer spilleren til å tenke mere langsiktig og på flere ting samtidig enn grunnspillet. Jeg er ennå ikke lei!!!!

 

Kristian Ulvevadet,  

Veldig bra når du først har slitt deg gjennom reglene. Reglene MÅ leses på forhånd, slik at en kan konsentrere seg om selv spillet. Når det er gjort er det utrolig mye kulere enn grunnspillet, når en føler at en behersker det litt vel bra. Den artigste endringen er at en må samarbeide noe mot barbarene, i motsetning til grunnspillet hvor en kan være så usivilisert en bare vil. Vel vært pengene når en fortsatt vil spille Settlers!

 

Din anmeldelse av Catan: Byer og Riddere
Her kan du legge inn din anmeldelse av Catan: Byer og Riddere.

For at anmeldelsen skal være nyttig for andre bør den inneholde litt om spillmekanikk samt en oppsummering om hva du liker/ikke liker ved spillet.

Ditt navn:
*
Hjemsted:

Anmeldelse:
*
Din e-post:
*
Din epostadresse vil ikke bli vist på nettsidene våre, videreformidlet eller brukt til å kontakte deg av andre årsaker.

Gi spillet en karakter 1-10 (1=dårlig og 10=best)

Sikkerhetskode:
* skriv inn ordet terning

* må fylles ut

 

 

Spørsmål? Send oss gjerne en e-post eller ring oss på 4000 4999 (v/ Siv).